Date: 08/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Vosselaar
Soort activiteit: Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: In Vosselaar dooft de gemeente van vrijdagavond 7 oktober tot en met maandagochtend 10 oktober de monumentverlichting aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

 

Date: 08/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Antwerpen
Soort activiteit: Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Antwerpen dooft een hele reeks historische gevels in het centrum, zoals de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, het Steen, het Vleeshuis en het stadhuis, deel aan de actie. In totaal gaat het 39 locaties. Ook gevelverlichting van de gevels op de Grote Markt, Kaasrui, Oude Koornmarkt en Suikerrui wordt gedoofd.

 

Date: 08/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Zwijndrecht
Soort activiteit: Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Zwijndrecht dooft op verschillende plaatsen de klemtoonverlichting. Dat gebeurt aan de kerk in Zwijndrecht en Burcht, aan het kunstwerk aan de Burchtsestraat en de Sint-Annaboomstraat. Ook aan de moerasvijver aan de Leo Verbeecklaan, de kunstacademie aan Dorp Oost en aan het gemeentehuis op het Binnenplein blijft het donker.

 

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Nijlen
Soort activiteit: Sterrenkijken | Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Het is ondertussen al meerdere jaren een vaste afspraak bij het begin van de herfst: op de Kesselse Heide de kosmos bewonderen, dankzij de professionele telescopen van Volkssterrenwacht Urania. Niet alleen in de omgeving van de Kesselse Heide, ook op andere plaatsen in de gemeente en ver daarbuiten gaan de lichten uit tijdens Nacht van de Duisternis. Het sterrenkijken begint om 20 uur, samenkomst op de parking van de Kesselse Heide. Gezien het beperkt aantal plaatsen moet je wel reserveren. Dit kan tot en met woensdag 5 oktober via info@nijlen.be of telefonisch via 03 410 02 11.
Tijd: 20:00

 

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Kapellen
Soort activiteit: Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: De gevelverlichting wordt gedoofd aan het Beukenhof, Erfgoedcentrum Hoeve Van Paesschen, ’t Oud-Gemeentehuis, de Sint-Jacobus- en Sint-Jozefkerk.

 

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Kasterlee
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Kindervriendelijk
Beschrijving activiteit: Tijdens de Nacht van de Duisternis kan je van 20 uur tot 22 uur sterren komen kijken door professionele sterrenkijkers. Bezoekers krijgen er ook informatie over welke dieren van het donker houden. “Ga mee op ontdekking tijdens een donkere wandeling in de natuur onder begeleiding van Natuurpunt en breng de maan en sterren dichterbij met de sterrenkijkers van Andromeda”, klinkt het bij de gemeente. “Op 8 oktober is het bijna volle maan, een unieke kans om dit hemellichaam een keer van dichterbij te bekijken. Ook bij slecht weer wordt er een alternatief voorzien voor het sterrenkijken. De kenners van Andromeda brengen sowieso mooie beelden mee die je kan bekijken. Voor de kinderen wordt er een leuk knutselprojectje in het thema voorzien.”
Tijd: 20:00
Adres: Tikkebroeken, Kluis, Kasterlee

 

Date: 06/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Schoten
Organisatie: Gemeente Schoten
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Kindervriendelijk | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: De Nacht van de Duisternis heeft zaterdag plaats. Al gaat Schoten voor een extra uitgebreide editie. Zo doven diverse eetgelegenheden zoals Kingribs, Den Trol, Pot au feu, Brasserie Ciconia, De Riddershoeve, Gustatif... hun verlichting op vrijdagavond en zaterdagavond. Kaarsen zorgen voor gezellig licht. Unieke kans Op zaterdagavond kan je om 19, 20 of 21 uur op begeleide schemerwandeling in domein Vordenstein. Dat is een unieke kans, want normaal gezien zijn bezoekers ‘s avonds niet toegelaten in het park. Volkssterrenwacht Unia organiseert ook een exclusieve sessie sterrenkijken met een boeiende demonstratie, al is die jammer genoeg al volzet. Inschrijven voor de tocht is nog wel mogelijk. Wie liever wat steviger wil sporten dan te wandelen, kan zaterdagavond zich in het zweet werken in fitnessclub NRG op de Zaatstraat 5. Ook Arcade Fitness op de Vordensteinstraat 133 dimt de verlichting in de cardiozaal en de cafetaria. Waardebon winnen Een nieuwigheid van de ‘Nacht van de Duisternis’ in Schoten zijn de krasloten. Iedere klant, bezoeker of deelnemer krijgt een kraskaart. Je maakt daarmee kans op een ‘Geniet van Schoten’-bon. Er zijn twee bonnen van vijftig euro, vijf bonnen van vijfentwintig euro en vijf bonnen van tien euro te winnen.
Website:

 

Date: 06/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Herentals
Organisatie: cultuurcentrum ’t Schalike
Soort activiteit: Wandeling | Info nachtdieren | Andere
Beschrijving activiteit: Naar aanleiding van de Nacht van de Duisternis op zaterdag 8 oktober pakt cultuurcentrum ’t Schaliken uit met een ongewoon initiatief. Natuurgids Ronny Neefs begeleidt een wandelgroep vanaf 19u vanuit de Zandkapel door het grensgebied van Noorderwijk en Morkhoven (Herentals). Na een tocht van 5 kilometer kan je even uitblazen bij een drankje, waarna om 21u een klassiek pianoconcert start door de Limburgse concertpianiste Marie François. Zij brengt onder meer werk van Mozart, Chopin, Liszt en Bartok.
Tijd: 19:00
Prijs: 14 euro
Adres: Zandkapelweg 17, 2200 Herentals

 

Date: 06/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Heist-op-den-Berg
Soort activiteit: Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: In Heist worden de lichten in het centrum van de deelgemeenten, in de Bergstraat en aan Cultuurcentrum Zwaneberg gedoofd. Afhankelijk van hoe de lichtnetten aangelegd zijn, worden ook de lichten in omliggende straten gedoofd. “Dit duurt hooguit enkele uren. Daarna werken de lichten weer volgens het normale brandprogramma”, deelt het lokaal bestuur mee, dat inwoners oproept om deel te nemen. “Doof thuis je lichten en maak met buurtbewoners, vrienden en familie een nachtuitstap. Stippel een leuke route uit, ga op stap en ontdek dat de wereld der duisternis veel verrassingen in petto heeft.”