Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Gooik
Soort activiteit: Doven straatverlichting
Beschrijving activiteit: We doven de lichten aan de kerk in Strijland, aan de kerk in Gooik en aan het rond punt in Gooik. De lichten gaan uit op vrijdagavond en worden maandagochtend weer aangestoken. Zo kunnen mens, dier en milieu enkele dagen genieten van rustige en donkere nachten, zonder lichthinder en lichtvervuiling. We roepen ook de Gooikenaren op om die avond en nacht de lichten in en rond het huis te doven, want zo maken we samen werk van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) en zetten we weer een stapje naar een leefbaar klimaat. In de week van 10 oktober zal de straatverlichting blijvend gedoofd worden tussen 23u en 5u, behalve op vrijdagavond en zaterdagavond.

 

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Hoegaarden
Organisatie: VVS Capella
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Infomomenten lichthinder | Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: We wandelen naar goede traditie naar de Marollenkapel te Hauthem (ongeveer 3,5km), door de donkere holle wegen. Op zaterdag 8 oktober gaat de traditionele Nacht van de Duisternis door. Zoals de laatste jaren, maken we een fikse wandeling door de donkere holle wegen. Bij helder weer kan er aan de kapel ook waargenomen worden door telescopen. Uitleg over de sterrenbeelden, de poolster en de zichtbare planeten (Jupiter en Saturnus) en de Maan. Er is een kleine hartverwarmer voorzien aan de kapel. Probeer ook bij de groep te blijven, we komen ieder jaar met minder mensen terug beneden dan oorspronkelijk vertrokken !! Afspraak om 20u aan de kiosk op het gemeenteplein. Vertrek naar de Marollenkapel. Vertrek aldaar rond 22u met terugkomst ongeveer 22u30. Dit is een wandeling van ongeveer 6 (3+3) kilometer langs de veldwegen. Voorzie:  een fluorescerende vestje! veiligheid voor alles! zeker ook voor de kinderen  een zaklamp voor noodgevallen ( het is ten slotte de nacht van de duisternis )  laarzen eventueel zaterdag zelf is het droog en mooi weer.  warme kleding  uw goed humeur  geen schrik in het donker  Moet je vooraf aanmelden? neen dat hoeft niet  Zijn honden toegelaten? jazeker, indien aan de leiband, en misschien een indicatorlichtje zodat we ze ook zien lopen  Kunnen kinderwagens? het kan maar vraagt zeker aandacht: een gewone buggie is sterk af te raden, gebruik een ‘4x4’ model met grote wielen. Het eerste deel van de wandeling wordt er ook over 2.5 kilometer een hoogte overwonnen van ongeveer 60 meter, dus in het donker, in de modder, een toch wel aanzienlijke fysieke inspanning. Verdere info: info@vvscapella.be of 0473 75 75 59
Tijd: 20:00
Prijs: gratis
Adres: Kiosk op het gemeenteplein van Hoegaarden

 

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Wandeling in Hever
Organisatie: Milieu Advies Raad Boortmeerbeek en Natuurpunt Boortmeerbeek
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Kindervriendelijk | Infomomenten lichthinder | Info nachtdieren | Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Wandeling met 3 posten waar iets verteld wordt: vleermuizen aan de visvijver van Ravestein, sterrenkijken op de dijk en nachtvlinders in de buurt van de Donkhoeve/Wandelpad. Op de parking zelf zetten we een standje op met info, drank en wat versnaperingen (chips, wafels, .. alles uit het vuistje )
Tijd: 19:00
Adres: Parking aan Ravenstein 50, 3191 Hever Boortmeerbeek

 

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Boutersem
Soort activiteit: Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Waar mogelijk zal de straatverlichting gedoofd worden!

 

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Londerzeel
Organisatie: Het Vogel en wilde dieren opvangcentrum in Malderen
Soort activiteit: Wandeling | Info nachtdieren | Andere
Beschrijving activiteit: De nacht van de duisternis op 8 oktober is ideaal om samen op pad te gaan. Een fijn moment om onze herstelde nachtroofvogels weer vrij te alten in de natuur. Daar laten we mensen graag van meegenieten!”, klinkt het bij het VOC. “We verzamelen om 19uur in het VOC, dan krijgen de vogels een ring om en vertrekken we samen voor een korte wandeling van 1,5 km naar Buggenhoutbos. Eens de ze de benen- excuseer vleugels- hebben genomen is het tijd voor een tas heerlijke soep.
Tijd: 19:00
Adres: Boeksheide 51, 1840 Londerzeel

 

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Asse
Soort activiteit: Doven straatverlichting | Doven andere verlichting
Beschrijving activiteit: Van vrijdagavond tot zondag doven ze ook de verlichting rond de kerk van Asse en Bekkerzeel alsook rond het gemeentehuis. De gemeente roept alle inwoners en bedrijven op om ook deel te nemen door de (buiten)verlichting en reclamepanelen die nacht te doven.

 

Date: 08/10/2022
Time: 19:00
Gemeente: Grimbergen
Soort activiteit: Sterrenkijken | Infomomenten lichthinder | Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Op MIRA zetten wij ons beste beentje voor om de bezoekers bij helder weer een mooie waarnemingsavond aan te bieden. Reeds aan het begin van de avond kunnen we de planeten Jupiter en Saturnus observeren, daarnaast is ook de bijna Volle Maan blikvanger van dienst. Tegen 23h is Mars te zien in het oosten, maar deze planeet staat op dat moment slechts laag boven de horizon. Voor de liefhebbers is er in onze multimediazaal een voorstelling over wat het sterlicht ons vertelt vanuit het duister van het heelal.
Tijd: 19:00
Prijs: 4 euro / kinderen tot 10 jaar gratis
Adres: Abdijstraat 22, 1850 Grimbergen