Date: 14/10/2023
Time: 19:00 - 23:00
Gemeente: Tienen
Soort activiteit: Doven straatverlichting
Beschrijving activiteit: Concreet zullen de volgende straten tussen 19.00 en 23.00 uur in het duister gehuld worden: Grote Markt, Peperstraat, Nieuwstraat, Beauduinstraat, Oude Kleerkopersstraat, Veemarkt, Wolmarkt, Oude Leuvensestraat, Ketelmakersstraat, deel Kliniekstraat, Kattenstraat, Kleine Kattenstraat, St.-Jorisplein, Rijschoolstraat, Leuvensestraat, Gilainstraat, Academiestraat, Ooievaarstraat, Paardenbrugstraat en Bost centrum. De stad roept ook de handelaars en inwoners op om die avond de buitenverlichting te doven.

 

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Tienen
Organisatie: Pand 10 & STEM-café 10
Soort activiteit: Sterrenkijken | Infomomenten lichthinder | Doven straatverlichting | Andere
Beschrijving activiteit: Op 14 oktober is het de jaarlijkse Nacht van de Duisternis. Oorspronkelijk was dit een initiatief van Bond Beter Leefmilieu, maar de zorg om een betere kwaliteit van de nachtelijke hemel is een veel breder gedragen bezorgdheid. Met de voorbije energiecrisis hebben gemeentebesturen de openbare verlichting 's nachts gedoofd. De duisternis heeft echter ook een biologische functie, voor mens en dier. Tijdens dit STEM-café richten we ons op amateursterrenkunde, maar gaan we ook in op de bekommernissen van het publiek. Kom je mee discussiëren in Pand10? Welkom!
Prijs: /
Adres: Stationsgebouw, Vierde Lansierslaan, Tienen, Belgium

 

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Leuven
Organisatie: JNM Leuven
Soort activiteit: Wandeling | Kindervriendelijk | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: BEDOELD VOOR 12 TOT 15-JARIGEN. 15-26J ook welkom. Na een presentatie van een expert trekken we het Egenhovenbos in met batdetectors en zoekkaarten in hand om op zoek te gaan naar vleermuizen en andere coole nachtdieren.
Prijs: /
Adres: Egenhovenbos, Leuven

 

Date: 14/10/2023
All-day event
Location: Rubenskasteel Steendreef 1982 Zemst
Gemeente: Zemst
Organisatie: Onderzoekscentrum Futures through Design
Soort activiteit: Wandeling | Andere
Beschrijving activiteit: Een kasteelsite heeft vele bewoners en bezoekers, die allen mee vormgeven aan de plek. Ook dieren kunnen we als bewoners aanzien. Vanuit het perspectief van de vleermuis verbeelden we samen een toekomst waarin mens en dier elkaar ontmoeten. Stel je zintuigen dus open voor deze inspirerende workshop! Deze activiteit start met een wandeling met expert tijdens de nacht van de duisternis op zaterdag 14 oktober. Zondag 15 oktober gaan we aan de slag met deze ervaring, verkennen we verder het perspectief van de vleermuis en brainstormen we op creatieve wijze over de toekomst van het domein.
Prijs: /
Adres: Rubenskasteel Steendreef 1982 Zemst

 

Date: 14/10/2023
Time: 20:00 - 23:00
Gemeente: Kortenberg
Organisatie: Gemeente Kortenberg
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Kindervriendelijk | Info nachtdieren | Andere
Beschrijving activiteit: OMWILLE VAN DE WEERSVERWACHTINGEN IS DEZE ACTIVITEIT AFGELAST Ontrafel het mysterie van de natuur en de duisternis tijdens de Week van het Bos op de filmvoorstelling Wild - Bonte Families Op De Veluwe in het Park van de Oude Abdij op zaterdag 14 oktober 2023 om 20 uur. In 'Wild' vertelt de Veluwe zelf haar verhaal: ontstaan in de ijstijd en gegroeid naar een groots natuurgebied met een rijke verscheidenheid aan leven. We zien de Veluwe in al haar schoonheid en met alle uitdagingen die de seizoenen voor de dieren met zich meebrengen. Aan bod komen de buizerd, het everzwijn, het edelhert, de vos, de eik, het water en nog veel meer. Op 14 oktober is het ook Nacht van de Duisternis en kan je komen sterrenkijken en de Melkweg ontdekken. De jaarlijkse campagne zet de impact van lichtvervuiling en energieverspilling in de kijker. Te veel nachtelijke verlichting verstoort immers het bioritme van mens en dier. Praktisch Zaterdag 14 oktober 2023: filmvoorstelling start om 20 uur (duurtijd 80 minuten), sterrenkijken tussen 19 en 22 u. Park van de Oude Abdij (Abdijdreef Kortenberg) Deelname is gratis Breng een zaklamp en een dekentje mee, de gemeente voorziet zitplaatsen Na de activiteit kan je terecht in de Oude Abdij voor een drankje of een warme kom soep Bij regenweer of storm worden zowel de filmvoorstelling als het sterrenkijken geannuleerd Kom zoveel mogelijk met de fiets (fietsenstalling wordt voorzien aan de abdij), je wagen parkeren kan op de parking aan GC Colomba, OC Berkenhof of op het Dr. V. De Walsplein (je kan niet met de wagen parkeren aan de abdij zelf)
Tijd: 20:00
Prijs: gratis
Adres: Abdijdreef, 3070 Kortenberg

 

Date: 07/10/2023
Error: please reset time.
Gemeente: Meise
Organisatie: Natuurpunt Meise
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Kindervriendelijk | Infomomenten lichthinder | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: Op zaterdag 7 oktober tasten we in het duister. Letterlijk! In het kader van de Nacht van de Duisternis gaan we op zoek naar nachtelijke natuur in natuurgebied Birrebeekvallei. We spitsen daarbij vooral de oren, want het menselijke oog is niet zo performant in het donker. Tijdens de wandeling speuren we onder andere naar vleermuizen en maken ze hoorbaar met batdetectoren. Maar onze aandacht gaat ook nog naar andere dieren die 's nachts op pad gaan en daar vaak goede redenen voor hebben. We maken tastbaar wat lichthinder betekent en de impact ervan op de natuur. Als het helder weer is werpen we een blik op de sterrenhemel en een vleugje poëzie kan er ook nog bij. Ga je mee op stap? Breng eventueel een zaklampje mee, maar toch vooral véél duisternis én stilte... want dat heeft de natuur graag! Afspraak om 19u (bij zonsondergang). Ingang Velaartbos, Broekstraat 72, Meise. Inschrijven is niet nodig.
Tijd: 19:00
Prijs: gratis
Website:
Adres: Velaartbos, Broekstraat 72, Meise

 

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Boortmeerbeek
Organisatie: Natuurpunt Boortmeerbeek organiseert samen met de HaBoBib en de Milieuadviesraad van Boortmeerbeek
Soort activiteit: Wandeling | Kindervriendelijk | Infomomenten lichthinder | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Programma: • 19u30 Maarten Van Rompaey vertelt een fantastisch verhaal over de “Bossen van Schiplaken”. • 20u00 Start van twee wandelingen • 1. Inleefwandeling o.l.v. Rudi Rombauts met vier getuigenissen van De Eerste Wereldoorlog. • 2. Natuurgids Els Lommelen belicht het wonderlijke leven van de vleermuizen. Na de wandeling is iedereen welkom aan de bar van Natuurpunt Boortmeerbeek. Deelname is gratis. Een fluovestje wordt aangeraden.
Prijs: gratis
Adres: Speelplaats VBS De Bosuiltjes, Bieststraat 229, 3191 Hever-Boortmeerbeek

 

Date: 14/10/2023
Time: 19:00
Gemeente: Grimbergen
Soort activiteit: Sterrenkijken | Infomomenten lichthinder | Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Op MIRA zetten wij ons beste beentje voor om de bezoekers bij helder weer een mooie waarnemingsavond aan te bieden. Reeds aan het begin van de avond kunnen we de planeten Jupiter en Saturnus observeren, daarnaast is ook de bijna Volle Maan blikvanger van dienst. Tegen 23h is Mars te zien in het oosten, maar deze planeet staat op dat moment slechts laag boven de horizon. Voor de liefhebbers is er in onze multimediazaal een voorstelling over wat het sterlicht ons vertelt vanuit het duister van het heelal.
Tijd: 19:00
Prijs: 4 euro / kinderen tot 10 jaar gratis
Adres: Abdijstraat 22, 1850 Grimbergen