Date: 10/10/2020

Gemeente: Gent

Organisatie: Stargazing Sint-Pieters-Buiten

Soort activiteit: Sterrenkijken

Beschrijving activiteit: Ter gelegenheid van NVDD verkennen we de hemel met het blote oog vanuit een lokatie met (voor een stad) relatief weinig licht. We zoeken de Grote Beer en de poolster op, maar heb je al gehoord van de Zwaan of de Dolfijn? Welke planeten kunnen we nu bewonderen? En lukt het om de Andromeda nevel te zien? En de Granaatster? Breng een verrekijker mee!

Prijs: Gratis

Website: NvdD Stargazing Sint-Pieters-Buiten

Adres: Voskenslaan, 9000 Gent

Date: 10/10/2020

Gemeente: Deinze

Organisatie: Stad Deinze

Soort activiteit: Doven straatverlichting | Doven monument verlichting

Beschrijving activiteit: Op zaterdag 10 oktober 2020 vieren we de 25ste Nacht van de Duisternis. Dan dooft de stad Deinze samen met verschillende andere gemeenten en steden de openbare verlichting voor een avond en kunnen inwoners even proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht. Met deze jaarlijkse campagne zetten Preventie Lichthinder en de Vereniging Voor Sterrenkunde de impact van lichtvervuiling in de kijker. Door inderdaad... het licht eens uit te doen

Website:

Date: 10/10/2020

Gemeente: Aalter

Organisatie: Gemeente Aalter

Soort activiteit: Doven straatverlichting | Doven monument verlichting

Beschrijving activiteit: Doven verlichting

Website:

Date: 09/10/2020

Time: 20:00 - 23:00

Gemeente: Assenede

Organisatie: Sterrenwacht Polderster

Soort activiteit: Sterrenkijken

Beschrijving activiteit: Op zaterdag 10 oktober 2020 vindt de jaarlijkse Nacht Der Duisternis plaats. Sterrenwacht De Polderster heeft evenwel gekozen voor een activiteit rond het lichthinderthema op vrijdag 9 oktober. Deze jaarlijkse activiteit heeft, zoals zovele, aan een covidzijden draadje gehangen en sowieso wordt het een versie met de nodige voorzorgen. Op vrijdag 9 oktober 2020 zijn bezoekers vanaf 20h00 tot 23h00 welkom in de sterrenwacht om meer te vernemen over lichtvervuiling, en over de voordelen van donkere nachten. PROGRAMMA SQM-kaart van het Meetjesland Onze bestuurder Thomas Van Poecke was de voorbije maanden 's nachts per fiets op pad in het Meetjesland, en dit met een SQM-meter om in onze regio op tientallen plaatsen metingen te doen van de kwaliteit van de sterrenhemel. Blijkt dat er in onze streek goede plaatsen zijn om bijvoorbeeld de Melkweg te zien, maar dat er ook kernen zijn waar ontzettend veel energie rechtstreeks het heelal wordt ingestraald! Thomas geeft vrijdag een overzicht van zijn werkwijze en van zijn voorlopige resultaten. Wie graag wil vernemen hoe dit bv. in de eigen tuin kan bijgestuurd worden, kan bij ons terecht voor tips en contacten met experts in deze materie. Voorts is er een presentatie over hoe lichtvervuiling onveiligheid in de tuin sterk in de hand werkt (sic!), nefast is voor veel nachtdieren en planten, de samenleving onnodig op kosten jaagt en - last but not least - de wetenschap parten speelt! Bij helder weer kan je buiten met onze telescopen naar de planeten Jupiter, Saturnus en Mars kijken. Binnen worden ook korte rondleidingen gegeven. Tot slot is er bij de ingang een infostand over De Polderster en onze hobby in het algemeen. Deze activiteit gaat door in de Kapelledreef 2 te Assenede. Bij de ingang wordt het aantal aanwezigen gemonitord met het oog op de veiligheid. Voorts is een circulatieplan van kracht, aangevuld met een aantal bijkomende voorzieningen om de Nacht Der Duisternis veilig te houden!

Prijs: gratis

Website:

Adres: Kapelledreef 2, Assenede, Oost-Vlaanderen