Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Kluisbergen
Organisatie: Natuurpunt Vlaamse Ardennen
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Kindervriendelijk | Infomomenten lichthinder | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: Ook in 2023 doet Kluisbergen mee aan de Nacht van de Duisternis. Op zaterdag 14 oktober kan je deelnemen aan verschillende begeleide wandelingen in het maanlicht of je kan de prachtige sterrenhemel komen verkennen. Ook kunnen de kinderen luisteren naar een spannend, geheimzinnig en raadselachtig verhaal van vertelster Miekemie. We vragen om in te schrijven voor deze wandelingen of verhalen. De plaatsen zijn beperkt. Let wel, er is geen kinderopvang voorzien, ouders blijven altijd verantwoordelijk voor hun kinderen. Wie niet deelneemt aan een wandeling, is ook welkom op de site van de Hotond om te genieten van de duisternis en de sterrenhemel. Hiervoor hoef je niet in te schrijven.
Tijd: 19:00
Prijs: gratis
Website:
Adres: Zandstraat 4 te 9690 Kluisbergen

 

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Eeklo
Organisatie: Volksterrenwacht Armant Pien
Soort activiteit: Sterrenkijken
Beschrijving activiteit: Op 14 oktober is er de jaarlijke Nacht van de Duisternis, en die gelegenheid laten we niet zomaar passeren! In een donker provinciaal domein zoals het Leen is het uitstekend sterrenkijken met de leden van onze werkgroep waarnemen. Zij staan er voor jullie paraat met hun telescopen! Ze beginnen eraan vanaf 19u30.
Tijd: 19:30
Prijs: gratis
Adres: Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo

 

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Gent
Organisatie: Volksterrenwacht Armant Pien
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Infomomenten lichthinder | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: De Nacht van de Duisternis is het moment om de strijd tegen lichthinder in the picture te zetten! We organiseren een avondwandeling in de Bourgoyen. Je kan er sterrrenbeelden ontdekken, een blik door de telescopen werken in het natuurdomein en iets meepikken over het nachtleven in het domein. Razend interessant een een uitgelezen kans om 's nachts het domein te bezoeken! Er zijn twee momenten waarop je kan inschrijven: een eerste groep vertrekt om 19u30 een tweede om 20u30 Beide groepen worden geleid door het domein en krijgen onderweg uitleg. De wandeling eindigt bij de telescopen. De plaatsen zijn beperkt: wees er snel bij!
Tijd: 19:30
Prijs: 1 tot 5 euro
Website:
Adres: Driepikkelstraat 32, 9030 Mariakerke (Gent)

 

Date: 07/10/2023
Time: 19:00 - 23:00
Gemeente: Hamme
Organisatie: Natuurpunt en gemeente Hamme
Soort activiteit: Wandeling | Kindervriendelijk | Info nachtdieren | Doven straatverlichting
Beschrijving activiteit: Hamme dooft zijn lichten De Nacht van de Duisternis is een initiatief dat mensen bewust wil maken van lichthinder en lichtvervuiling. Ook het Hamse bestuur draagt zijn steentje bij. Naar goede gewoonte wordt er een belevingswandeling aan gekoppeld onder leiding van een gids van Natuurpunt Hamme. We vertrekken tussen 19 uur en 20 uur wanneer het net donker is. Dat maakt dat we ons meer bewust zijn van omgevingsgeluiden en geuren. De mensen van volkssterrenwacht Armand Pien zijn ook weer van de partij, dus als de weersomstandigheden het toelaten, valt er ongetwijfeld heel wat in de lucht te bezien. De wandeling is gratis maar we vragen wel om op voorhand in te schrijven via de gemeentelijke website. Het inschrijvingsformulier wordt opengesteld op 4 september. Op 2 oktober ontvangen de ingeschrevenen een e-mail met alle praktische informatie. Inschrijven Vanaf 4 september. Via de website van de gemeente Hamme: www.hamme.be/nacht-van-de-duisternis-inschrijven Maximum 35 deelnemers.
Website:

 

Date: 07/10/2023
Time: 19:00 - 21:00
Gemeente: Temse
Organisatie: Ons Streven
Soort activiteit: Wandeling
Beschrijving activiteit: Het zijn geen knuffeldiertjes maar als we ze niet hadden zou ons leven in de zomer toch ietwat lastiger zijn. Vleermuizen…, ze zijn gek op muggen en kunnen er wel 300 op één nacht verslinden. Hun uiterlijk spreekt tot de verbeelding en ze zijn vaak onderwerp van griezelverhalen. In België leven er ruim twintig soorten. Je kan ze misschien niet schattig maar toch wel grappig noemen. Binnenkort kan je veel en veel meer vernemen over deze wonderlijke nachtdieren. Staf, onze trouwe natuurgids, brengt met woord en beeld het indrukwekkende verhaal van deze fabelachtige wezentjes. Hij neemt ons ook mee op een nachtelijke zoektocht in ons geliefde dorp. Een zaklampje kan handig zijn maar moet niet.
Prijs: gratis
Adres: Kaaistraat 10, 9140 Tielrode (Temse)

 

Date: 07/10/2023
Error: please reset time.
Gemeente: Ronse
Organisatie: Gemeente Ronse
Soort activiteit: Wandeling
Beschrijving activiteit: Tijdens de Nacht van de duisternis worden jouw zintuigen op een zaterdagavond geprikkeld. *Deze rondleiding is niet rolstoeltoegankelijk. *Vooraf inschrijven verplicht via toerisme@ronse.be. *Maximaal 25 personen per rondleiding.
Adres: De Biesestraat 2, 9600 Ronse

 

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Merelbeke
Organisatie: Gemeente Merelbeke
Soort activiteit: Wandeling | Doven straatverlichting | Doven monument verlichting | Doven andere verlichting
Beschrijving activiteit: Maak kennis met onze nachtdieren tijdens een avondspel. Trek er in kleine groepjes (max. 6 personen) op uit in de Makegemse bossen en voer inlevingsopdrachten uit. * 18.45-19.30 uur Vertrek op 2 startplaatsen * Vóór 21.45 uur Terugkeer * 22.00 uur Einde De activiteit is helaas reeds volzet
Adres: bosstraat 1, 9820 Merelbeke

 

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Sint-Lievens-Houtem
Organisatie: gemeente Sint-Lievens-Houtem
Soort activiteit: Wandeling
Beschrijving activiteit: Tijdens de nacht van de duisternis nemen we je mee in de wereld van nachtvlinders. Heb je je al eens afgevraagd wat er ‘s nachts met de insectenwereld gebeurt terwijl de meeste van ons slapen? Zijn motten allemaal bruin van kleur? Wat is het verschil tussen een dagvlinder en een nachtvlinder? Een antwoord op deze en veel meer vragen, krijg je tijdens de derde mottennacht, georganiseerd door de Vlaamse Vereniging voor Entomologie i.s.m. met de gemeente Sint-Lievens-Houtem. Daarom organiseert de gemeente Sint-Lievens-Houtem een nachtvlindernacht. Waar: Speelbos Cotthem Beekstraat, Sint-Lievens-Houtem van 19u00 tot en met 23u55 en de toegang is gratis. Wanneer: Zaterdag 14 oktober 2023 Opgelet, deze activiteit gaat enkel door bij droog weer. Inschrijven is wenselijk en kan door een e-mail te sturen naar mottennacht-slh@outlook.com of necdepastorie@sint-lievens-houtem.be
Prijs: gratis
Adres: Speelbos Cotthem Beekstraat, Sint-Lievens-Houtem