Waar kunt u terecht voor een activiteit van de ‘Nacht van de Duisternis’?

We vullen dit dagelijks aan met de inschrijvingen.

 

Dit is nog het overzicht van 2022

Nacht van de Duisternis in Provincie Antwerpen

Doven klemtoonverlichting

Date: 08/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Zwijndrecht
Soort activiteit: Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Zwijndrecht dooft op verschillende plaatsen de klemtoonverlichting. Dat gebeurt aan de kerk in Zwijndrecht en Burcht, aan het kunstwerk aan de Burchtsestraat en de Sint-Annaboomstraat. Ook aan de moerasvijver aan de Leo Verbeecklaan, de kunstacademie aan Dorp Oost en aan het gemeentehuis op het Binnenplein blijft het donker.

 

Doven klemtoonverlichting

Date: 08/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Antwerpen
Soort activiteit: Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Antwerpen dooft een hele reeks historische gevels in het centrum, zoals de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, het Steen, het Vleeshuis en het stadhuis, deel aan de actie. In totaal gaat het 39 locaties. Ook gevelverlichting van de gevels op de Grote Markt, Kaasrui, Oude Koornmarkt en Suikerrui wordt gedoofd.

 

Kerkverlichting gedoofd

Date: 08/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Vosselaar
Soort activiteit: Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: In Vosselaar dooft de gemeente van vrijdagavond 7 oktober tot en met maandagochtend 10 oktober de monumentverlichting aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

 

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Kasterlee
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Kindervriendelijk
Beschrijving activiteit: Tijdens de Nacht van de Duisternis kan je van 20 uur tot 22 uur sterren komen kijken door professionele sterrenkijkers. Bezoekers krijgen er ook informatie over welke dieren van het donker houden. “Ga mee op ontdekking tijdens een donkere wandeling in de natuur onder begeleiding van Natuurpunt en breng de maan en sterren dichterbij met de sterrenkijkers van Andromeda”, klinkt het bij de gemeente. “Op 8 oktober is het bijna volle maan, een unieke kans om dit hemellichaam een keer van dichterbij te bekijken. Ook bij slecht weer wordt er een alternatief voorzien voor het sterrenkijken. De kenners van Andromeda brengen sowieso mooie beelden mee die je kan bekijken. Voor de kinderen wordt er een leuk knutselprojectje in het thema voorzien.”
Tijd: 20:00
Adres: Tikkebroeken, Kluis, Kasterlee

 

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Kapellen
Soort activiteit: Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: De gevelverlichting wordt gedoofd aan het Beukenhof, Erfgoedcentrum Hoeve Van Paesschen, ’t Oud-Gemeentehuis, de Sint-Jacobus- en Sint-Jozefkerk.

 

Sterrenkijken op de Kesselse Heide

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Nijlen
Soort activiteit: Sterrenkijken | Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Het is ondertussen al meerdere jaren een vaste afspraak bij het begin van de herfst: op de Kesselse Heide de kosmos bewonderen, dankzij de professionele telescopen van Volkssterrenwacht Urania. Niet alleen in de omgeving van de Kesselse Heide, ook op andere plaatsen in de gemeente en ver daarbuiten gaan de lichten uit tijdens Nacht van de Duisternis. Het sterrenkijken begint om 20 uur, samenkomst op de parking van de Kesselse Heide. Gezien het beperkt aantal plaatsen moet je wel reserveren. Dit kan tot en met woensdag 5 oktober via info@nijlen.be of telefonisch via 03 410 02 11.
Tijd: 20:00

 

Straatverlichting gedoofd in Heist-op-den-Berg

Date: 06/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Heist-op-den-Berg
Soort activiteit: Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: In Heist worden de lichten in het centrum van de deelgemeenten, in de Bergstraat en aan Cultuurcentrum Zwaneberg gedoofd. Afhankelijk van hoe de lichtnetten aangelegd zijn, worden ook de lichten in omliggende straten gedoofd. “Dit duurt hooguit enkele uren. Daarna werken de lichten weer volgens het normale brandprogramma”, deelt het lokaal bestuur mee, dat inwoners oproept om deel te nemen. “Doof thuis je lichten en maak met buurtbewoners, vrienden en familie een nachtuitstap. Stippel een leuke route uit, ga op stap en ontdek dat de wereld der duisternis veel verrassingen in petto heeft.”

 

Avondwandeling met concert

Date: 06/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Herentals
Organisatie: cultuurcentrum ’t Schalike
Soort activiteit: Wandeling | Info nachtdieren | Andere
Beschrijving activiteit: Naar aanleiding van de Nacht van de Duisternis op zaterdag 8 oktober pakt cultuurcentrum ’t Schaliken uit met een ongewoon initiatief. Natuurgids Ronny Neefs begeleidt een wandelgroep vanaf 19u vanuit de Zandkapel door het grensgebied van Noorderwijk en Morkhoven (Herentals). Na een tocht van 5 kilometer kan je even uitblazen bij een drankje, waarna om 21u een klassiek pianoconcert start door de Limburgse concertpianiste Marie François. Zij brengt onder meer werk van Mozart, Chopin, Liszt en Bartok.
Tijd: 19:00
Prijs: 14 euro
Adres: Zandkapelweg 17, 2200 Herentals

 

Dineren bij kaarslicht of op schemerwandeling door park

Date: 06/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Schoten
Organisatie: Gemeente Schoten
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Kindervriendelijk | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: De Nacht van de Duisternis heeft zaterdag plaats. Al gaat Schoten voor een extra uitgebreide editie. Zo doven diverse eetgelegenheden zoals Kingribs, Den Trol, Pot au feu, Brasserie Ciconia, De Riddershoeve, Gustatif... hun verlichting op vrijdagavond en zaterdagavond. Kaarsen zorgen voor gezellig licht. Unieke kans Op zaterdagavond kan je om 19, 20 of 21 uur op begeleide schemerwandeling in domein Vordenstein. Dat is een unieke kans, want normaal gezien zijn bezoekers ‘s avonds niet toegelaten in het park. Volkssterrenwacht Unia organiseert ook een exclusieve sessie sterrenkijken met een boeiende demonstratie, al is die jammer genoeg al volzet. Inschrijven voor de tocht is nog wel mogelijk. Wie liever wat steviger wil sporten dan te wandelen, kan zaterdagavond zich in het zweet werken in fitnessclub NRG op de Zaatstraat 5. Ook Arcade Fitness op de Vordensteinstraat 133 dimt de verlichting in de cardiozaal en de cafetaria. Waardebon winnen Een nieuwigheid van de ‘Nacht van de Duisternis’ in Schoten zijn de krasloten. Iedere klant, bezoeker of deelnemer krijgt een kraskaart. Je maakt daarmee kans op een ‘Geniet van Schoten’-bon. Er zijn twee bonnen van vijftig euro, vijf bonnen van vijfentwintig euro en vijf bonnen van tien euro te winnen.
Website:

 

Nacht van de Duisternis in Brussel en Vlaams-Brabant

Sterrenkijken in Grimbergen

Date: 08/10/2022
Time: 19:00
Gemeente: Grimbergen
Soort activiteit: Sterrenkijken | Infomomenten lichthinder | Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Op MIRA zetten wij ons beste beentje voor om de bezoekers bij helder weer een mooie waarnemingsavond aan te bieden. Reeds aan het begin van de avond kunnen we de planeten Jupiter en Saturnus observeren, daarnaast is ook de bijna Volle Maan blikvanger van dienst. Tegen 23h is Mars te zien in het oosten, maar deze planeet staat op dat moment slechts laag boven de horizon. Voor de liefhebbers is er in onze multimediazaal een voorstelling over wat het sterlicht ons vertelt vanuit het duister van het heelal.
Tijd: 19:00
Prijs: 4 euro / kinderen tot 10 jaar gratis
Adres: Abdijstraat 22, 1850 Grimbergen

 

Doven straatverlichting

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Asse
Soort activiteit: Doven straatverlichting | Doven andere verlichting
Beschrijving activiteit: Van vrijdagavond tot zondag doven ze ook de verlichting rond de kerk van Asse en Bekkerzeel alsook rond het gemeentehuis. De gemeente roept alle inwoners en bedrijven op om ook deel te nemen door de (buiten)verlichting en reclamepanelen die nacht te doven.

 

Nachtroofvogels ringen, vrijlaten en genieten van een tas warme soep

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Londerzeel
Organisatie: Het Vogel en wilde dieren opvangcentrum in Malderen
Soort activiteit: Wandeling | Info nachtdieren | Andere
Beschrijving activiteit: De nacht van de duisternis op 8 oktober is ideaal om samen op pad te gaan. Een fijn moment om onze herstelde nachtroofvogels weer vrij te alten in de natuur. Daar laten we mensen graag van meegenieten!”, klinkt het bij het VOC. “We verzamelen om 19uur in het VOC, dan krijgen de vogels een ring om en vertrekken we samen voor een korte wandeling van 1,5 km naar Buggenhoutbos. Eens de ze de benen- excuseer vleugels- hebben genomen is het tijd voor een tas heerlijke soep.
Tijd: 19:00
Adres: Boeksheide 51, 1840 Londerzeel

 

Doven straatverlichting

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Boutersem
Soort activiteit: Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Waar mogelijk zal de straatverlichting gedoofd worden!

 

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Wandeling in Hever
Organisatie: Milieu Advies Raad Boortmeerbeek en Natuurpunt Boortmeerbeek
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Kindervriendelijk | Infomomenten lichthinder | Info nachtdieren | Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Wandeling met 3 posten waar iets verteld wordt: vleermuizen aan de visvijver van Ravestein, sterrenkijken op de dijk en nachtvlinders in de buurt van de Donkhoeve/Wandelpad. Op de parking zelf zetten we een standje op met info, drank en wat versnaperingen (chips, wafels, .. alles uit het vuistje )
Tijd: 19:00
Adres: Parking aan Ravenstein 50, 3191 Hever Boortmeerbeek

 

Wandelen en sterrenkijken

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Hoegaarden
Organisatie: VVS Capella
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Infomomenten lichthinder | Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: We wandelen naar goede traditie naar de Marollenkapel te Hauthem (ongeveer 3,5km), door de donkere holle wegen. Op zaterdag 8 oktober gaat de traditionele Nacht van de Duisternis door. Zoals de laatste jaren, maken we een fikse wandeling door de donkere holle wegen. Bij helder weer kan er aan de kapel ook waargenomen worden door telescopen. Uitleg over de sterrenbeelden, de poolster en de zichtbare planeten (Jupiter en Saturnus) en de Maan. Er is een kleine hartverwarmer voorzien aan de kapel. Probeer ook bij de groep te blijven, we komen ieder jaar met minder mensen terug beneden dan oorspronkelijk vertrokken !! Afspraak om 20u aan de kiosk op het gemeenteplein. Vertrek naar de Marollenkapel. Vertrek aldaar rond 22u met terugkomst ongeveer 22u30. Dit is een wandeling van ongeveer 6 (3+3) kilometer langs de veldwegen. Voorzie:  een fluorescerende vestje! veiligheid voor alles! zeker ook voor de kinderen  een zaklamp voor noodgevallen ( het is ten slotte de nacht van de duisternis )  laarzen eventueel zaterdag zelf is het droog en mooi weer.  warme kleding  uw goed humeur  geen schrik in het donker  Moet je vooraf aanmelden? neen dat hoeft niet  Zijn honden toegelaten? jazeker, indien aan de leiband, en misschien een indicatorlichtje zodat we ze ook zien lopen  Kunnen kinderwagens? het kan maar vraagt zeker aandacht: een gewone buggie is sterk af te raden, gebruik een ‘4x4’ model met grote wielen. Het eerste deel van de wandeling wordt er ook over 2.5 kilometer een hoogte overwonnen van ongeveer 60 meter, dus in het donker, in de modder, een toch wel aanzienlijke fysieke inspanning. Verdere info: info@vvscapella.be of 0473 75 75 59
Tijd: 20:00
Prijs: gratis
Adres: Kiosk op het gemeenteplein van Hoegaarden

 

Verlichting doven

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Gooik
Soort activiteit: Doven straatverlichting
Beschrijving activiteit: We doven de lichten aan de kerk in Strijland, aan de kerk in Gooik en aan het rond punt in Gooik. De lichten gaan uit op vrijdagavond en worden maandagochtend weer aangestoken. Zo kunnen mens, dier en milieu enkele dagen genieten van rustige en donkere nachten, zonder lichthinder en lichtvervuiling. We roepen ook de Gooikenaren op om die avond en nacht de lichten in en rond het huis te doven, want zo maken we samen werk van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) en zetten we weer een stapje naar een leefbaar klimaat. In de week van 10 oktober zal de straatverlichting blijvend gedoofd worden tussen 23u en 5u, behalve op vrijdagavond en zaterdagavond.

 

 

Nacht van de Duisternis in Provincie Limburg

Doven verlichting

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Beringen
Soort activiteit: Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Nachtregime zal actief zijn vanaf 19 uur.

 

Doven straatverlichting in Heusden-Zolder

Date: 06/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Heusden-Zolder
Organisatie: Heusden-Zolder
Soort activiteit: Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Als je zaterdag om 19 uur de openbare verlichting ziet uitgaan, dan is dat nog niet de start van de geplande bezuinigingsoperatie. Het is zaterdag wel de jaarlijkse Nacht van de Duisternis, een initiatief dat mensen bewust wil maken van lichthinder en lichtvervuiling. Zo kan je bijvoorbeeld beter naar de sterren kijken. De bevolking wordt opgeroepen om ook thuis de lichten te doven en eventueel van de gelegenheid gebruik te maken om een nachtuitstap te maken. En kijk naar boven, je ziet (bij helder weer) niet alleen sterren, maar misschien ook wel een vleermuis, nachtvlinder of uil.

 

Nacht van de Duisternis in Oost-Vlaanderen

Doven verlichting

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Oudenburg
Soort activiteit: Doven straatverlichting | Doven monument verlichting | Doven andere verlichting
Beschrijving activiteit: De openbare verlichting zal gedoofd worden.

 

Wandeling en doven verlichting

Date: 06/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Zomergem
Organisatie: De adviesraad GEMINA en Natuurpunt Zomergem
Soort activiteit: Wandeling | Infomomenten lichthinder | Info nachtdieren | Doven straatverlichting | Doven monument verlichting | Doven andere verlichting
Beschrijving activiteit: De adviesraad GEMINA en Natuurpunt Zomergem grijpen hun kans om het dorp met een ander ‘licht’ te bekijken. Zij organiseren een avondwandeling met als thema ‘Nachtelijk kijken’. De wandeling van 4,5 kilometer lang start aan het gemeentehuis van Zomergem. Ook de handelaars en horecazaken dragen hun steentje bij door hun (etalage)verlichting te doven. Deelnemen is helemaal gratis.
Prijs: gratis
Adres: Gemeentehuis Zomergem

 

Nacht van de Duisternis in West-Vlaanderen

Wandelen in het donker

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Damme
Organisatie: Gemeente en Natuurpunt Damme
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Infomomenten lichthinder | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: De thema’s dit jaar zijn: dag en nacht, de sterrenhemel, het probleem van lichtpollutie en nachtelijke geluiden. De wandeling begint om 20u aan de hoek van Doornstraat en Noordermeers in Sijsele. Vooraf (ten laatste op 5 oktober) inschrijven is verplicht bij milieudienst@damme.be. Meebrengen: stevig schoeisel en eventueel zaklamp en een app om sterrenbeelden te herkennen.
Tijd: 20:00
Adres: hoek van Doornstraat en Noordermeers in Sijsele

 

Magische avond in de Palingbeek

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Ieper
Organisatie: Provincie West-Vlaanderen
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Kindervriendelijk | Infomomenten lichthinder | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: Provincie West-Vlaanderen trekt in haar domein De Palingbeek het Dorp van de Duisternis op. In het dorp kan de bezoeker deelnemen aan heel wat activiteiten, maar kan ook worden genoten van een maanhapje en een drankje rond het vuur. Tussen 19 uur en 22 uur zijn er verschillende workshops. Je kan de nacht beleven op de ‘dieren fluisterplek’ of je iets leren over ‘Licht….hulp of hinder? Ook wordt de wereld van de uilen verkend en pluis je een braakbal uit om te ontdekken wat het beestje opat. Daarnaast kijk je naar boven naar de sterrenhemel in een kijker. Belevingspad Je kan deelnemen aan het Palingbeek Nachtpad, waarbij in anderhalf uur tijd 2 km wordt afgestapt. Er wordt ingezoomd op enkele dieren, en op de maan en de sterren. Voor gezinnen met jonge stappers is er het Sterrenpad. Houten dieren zitten verscholen in het bos. Ontdek langs het belevingspad om welke dieren het gaat en stem op jouw favoriete nachtdier.
Tijd: 19:00
Website:
Adres: Vaartstraat 7, 8902 Ieper

 

Magische lichtjes en vuur

Date: 07/10/2022
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Diksmuide
Soort activiteit: Doven straatverlichting | Doven monument verlichting | Doven andere verlichting | Andere
Beschrijving activiteit: Neem even de agenda erbij en noteer Wondernacht op zaterdag 8 oktober vanaf 18 uur. Duizenden blauwe vlinders strijken neer in het stadspark tijdens de interactieve voorstelling Nectar. Mysterieuze sprookjesfiguren dwalen tussen de bomen. Op de Grote Markt zal een herfstterras staan waar je kan genieten van de talrijke streekproducten die Diksmuide rijk is. Dineren bij kaarslicht kan bij de deelnemende lokale horecazaken die zich nog volop aan het inschrijven zijn. Houd www.bezoekdiksmuide.be in de gaten waarop het overzicht binnenkort zal verschijnen. Met de vuurshow ‘A Firetale’ sluit de stad zijn Wondernacht af. Die begint om 21.30 uur op de Grote Markt en duurt drie kwartier. Ga je niet graag alleen, kom dan op 8 oktober om 19.30 uur naar het station waar gezelschap je opwacht. Inschrijven hoeft niet maar wil je meer informatie dan kan je bellen naar 051 79 37 93 of mail naar sociaal.huis@diksmuide.be.