Waar kunt u terecht voor een activiteit van de ‘Nacht van de Duisternis’?

We vullen dit dagelijks aan met de inschrijvingen.

 

Overzicht van 2023

Nacht van de Duisternis in Provincie Antwerpen

Wandelen in donker Mastenbos

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Kapellen
Soort activiteit: Wandeling | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: Samen met het Agentschap Natuur en Bos worden op 14 oktober tien gegidste wandelingen georganiseerd in het Mastenbos/Loopgravenbos. Per gegidste wandeling kunnen maximum tien geïnteresseerden meedoen. Voor geschiedenisliefhebbers is er de wandeling in het Loopgravenpad, natuurliefhebbers krijgen een wandeling in het Mastenbos voorgeschoteld. Na de wandeling, die begint om 19u, wordt een soepje of drankje aangeboden.
Prijs: 2,5 euro per persoon
Website: Inschrijven

 

Nocturne bij Volksterrenwacht Urania over lichtvervuiling

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Hove
Soort activiteit: Sterrenkijken | Kindervriendelijk | Infomomenten lichthinder
Beschrijving activiteit: Volkssterrenwacht Urania is die avond geopend van 19 tot 23 uur. Kom naar de sterren en de planeten kijken door onze telescopen. Je krijgt ook informatie over wat lichtvervuiling precies is. In ons planetarium kan je een voorstelling bijwonen waar we het fenomeen van de lichthinder heel mooi kunnen tonen. Daarnaast tonen we een fulldomefilm over sterrenkunde. De prijs voor de kindervoorstellingen is 10 euro per persoon, voor de publieke voorstellingen is 11 euro per persoon. Uranialeden nemen gratis deel, maar dienen eveneens tickets te reserveren. Ook de astrobar is open. Daar kan je gezellig nakaarten, in het gezelschap van de spreker. Als het weer het toelaat, wordt er vanuit de waarnemingstoren naar de planeten Jupiter en Saturnus en heldere deepsky objecten gekeken. Programma Open vanaf 19 uur. 20 u: Causerie van 1 uur over lichthinder door Preventie Lichthinder medewerker Guy Kindermans Er zijn die avond vier planetariumvoorstellingen: 19.15 uur: kindervoorstelling + fulldomefilm "Polaris" 20.15 uur: kindervoorstelling + fulldomefilm "Planetenjacht" 21.15 uur: publieke + fulldomefilm "Moonbase - The Next Step" 22.15 uur: publieke + fulldomefilm "The Hot and Energetic Universe" (Engelse versie)
Prijs: 5 euro
Website:
Adres: Jozef Mattheessensstraat 60, 2540 Hove

 

Nacht van de duisternis t.v.v. VOC Neteland

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Herenthout
Organisatie: VOC Neteland vzw
Soort activiteit: Wandeling | Kindervriendelijk | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: Kom mee wandelen en ontdek de natuur in het donker! Volg de aangeduide route en leer op verschillende infostanden meer over de natuur en dieren in de nacht. Soep onderweg en een pannenkoek bij aankomst zijn inbegrepen.
Tijd: 19:00
Prijs: 8 euro
Adres: Langstraat 29/001, 2270 Herenthout

 

Duisterniswandeling

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Oud-Turnhout
Organisatie: Natuurpunt De Wulp
Soort activiteit: Wandeling
Beschrijving activiteit: De ‘Nacht van de Duisternis’ komt eraan! Het moment om de impact van lichthinder en lichtvervuiling op de nacht in de kijker te zetten! Sterrenkunde- en natuurverenigingen organiseren jaarlijks dit event in samenwerking met gemeentelijke overheden om de nachtelijke natuur te redden, met behoud van goede en voldoende verlichting! Doe je mee? Ga op pad met onze gids en kom te weten hoe jij je steentje kan bijdragen. Deze activiteit is gratis. Inschrijven is nodig en kan via deze pagina. Honden kunnen helaas niet mee. Nagenieten kan tijdens onze herfstbaravond zowel binnen als buiten (met een denkentje onder de lichtjes of aan het kampvuur) met een lekkere cocktail of mocktail en onze snacks. Onze bar is nog open tot 23.00 uur. Meer info via bc.landschapdeliereman@natuurpunt.be of 014 42 99 66.
Tijd: 19:30
Prijs: gratis
Website:
Adres: Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout

 

Nacht van de Duisternis in Willebroek

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Willebroek
Organisatie: Gemeente Willebroek
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Kindervriendelijk | Infomomenten lichthinder | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: Op zaterdag 14 oktober kan je in Willebroek opnieuw de 'Nacht van de Duisternis' beleven met avontuurlijke avondwandelingen in het prachtige Broek. Samen met de Vereniging voor Sterrenkunde Klein-Brabant, Natuurpunt, het Agentschap voor Natuur en Bos, en de Natuurgidsen van 't Broek slaan we de handen ineen en staan stil bij lichtvervuiling en de gevolgen daarvan voor mens als dier. Per kwartier vertrekt een gids op pad. Het vertrekpunt bevindt zich aan de parking van Natuurgebied 't Broek in de Broekstraat. Onder leiding van ervaren gidsen maak je een sfeervolle wandeling en ervaar je de pracht van de natuur bij maanlicht. Tijdens de wandelingen kan je de schitterende sterrenhemel door telescopen bewonderen bij de Vereniging voor Sterrenkunde Klein-Brabant. Natuurpunt zorgt voor randanimatie en interessante weetjes. Na afloop van de wandeling kan je opwarmen met een gratis chocomelk of een lekker kopje soep. Dit jaar zijn er ook langere wandelingen. Die starten om 19.00, 19.30 of 20.00 uur. Denk aan aangepast schoeisel, want het pad kan soms glad zijn. Zaklampen en andere verlichting laat je best thuis, zo kunnen we nacht optimaal beleven! Vooraf inschrijven is verplicht en kan via www.willebroek.be/nacht of 03 866 90 50.
Tijd: 19:00
Prijs: gratis
Adres: Broekstraat 157/125 (parking), 2830 Willebroek

 

Nachtdieren spotten in Putte

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Putte
Organisatie: Gemeente Putte
Soort activiteit: Wandeling | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: Op het programma: tussen 19.00 en 21.00 uur: educatieve roofvogelavond: sta oog in oog met uilen en andere roofvogels en ontdek hoe het is om in de schoenen van een valkenier te staan... Van 20.00 tot 21.30 uur: natuurwandeling in het duister: een gids van Natuurpunt geeft tijdens een wandeling (van ongeveer 5 km) een woordje uitleg over nachtdieren. Ga mee op zoek naar vleermuizen! Iedereen is welkom. Deelname is gratis. Inschrijven is verplicht voor de natuurwandeling om praktische redenen. Elke bezoeker krijgt een drankje. milieudienst@putte.be 015767895
Tijd: 19:00
Prijs: gratis
Adres: Heuvel 41b, 2580 Putte

 

Proef van de donkerste Nacht in Kasterlee, wandelen en sterrenkijken

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Kasterlee
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: Inwoners kunnen even proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht. Kom mee kijken naar de sterren of nachtdieren zoeken tijdens een korte donkere wandeling door de Tikkebroeken.
Tijd: 20:00
Prijs: gratis
Adres: Hulst 11, 2460 Kasterlee

 

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Aartselaar
Soort activiteit: Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Van vrijdagavond 13 oktober tot maandagochtend 16 oktober wordt de accentverlichting aan het gemeentehuis, kerk en Laar gedoofd. In de vogeltjeswijk, Dokter Cuypersstraat, Emiel Hoetlaan, Frits Van den Berghelaan, Gustaaf De Smedtlaan, Lindelei, Nieuwstraat en de Palmboomstraat wordt de verlichting enkel in de nacht van 14 op 15 oktober gedoofd. Hier is immers reeds interactieve ledverlichting geplaatst.

 

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Antwerpen
Soort activiteit: Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: ​In 2023 nemen opnieuw een hele reeks historische gevels in het centrum, zoals de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, het Steen, het Vleeshuis en het stadhuis, deel aan de actie. In totaal gaat het 39 locaties. Ook gevelverlichting van de gevels op de Grote Markt, Kaasrui, Oude Koornmarkt en Suikerrui wordt gedoofd.

 

Nacht van de Duisternis in Brussel en Vlaams-Brabant

AFGELAST – Mysterie van de natuur en de duisternis, Kortenberg

Date: 14/10/2023
Time: 20:00 - 23:00
Gemeente: Kortenberg
Organisatie: Gemeente Kortenberg
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Kindervriendelijk | Info nachtdieren | Andere
Beschrijving activiteit: OMWILLE VAN DE WEERSVERWACHTINGEN IS DEZE ACTIVITEIT AFGELAST Ontrafel het mysterie van de natuur en de duisternis tijdens de Week van het Bos op de filmvoorstelling Wild - Bonte Families Op De Veluwe in het Park van de Oude Abdij op zaterdag 14 oktober 2023 om 20 uur. In 'Wild' vertelt de Veluwe zelf haar verhaal: ontstaan in de ijstijd en gegroeid naar een groots natuurgebied met een rijke verscheidenheid aan leven. We zien de Veluwe in al haar schoonheid en met alle uitdagingen die de seizoenen voor de dieren met zich meebrengen. Aan bod komen de buizerd, het everzwijn, het edelhert, de vos, de eik, het water en nog veel meer. Op 14 oktober is het ook Nacht van de Duisternis en kan je komen sterrenkijken en de Melkweg ontdekken. De jaarlijkse campagne zet de impact van lichtvervuiling en energieverspilling in de kijker. Te veel nachtelijke verlichting verstoort immers het bioritme van mens en dier. Praktisch Zaterdag 14 oktober 2023: filmvoorstelling start om 20 uur (duurtijd 80 minuten), sterrenkijken tussen 19 en 22 u. Park van de Oude Abdij (Abdijdreef Kortenberg) Deelname is gratis Breng een zaklamp en een dekentje mee, de gemeente voorziet zitplaatsen Na de activiteit kan je terecht in de Oude Abdij voor een drankje of een warme kom soep Bij regenweer of storm worden zowel de filmvoorstelling als het sterrenkijken geannuleerd Kom zoveel mogelijk met de fiets (fietsenstalling wordt voorzien aan de abdij), je wagen parkeren kan op de parking aan GC Colomba, OC Berkenhof of op het Dr. V. De Walsplein (je kan niet met de wagen parkeren aan de abdij zelf)
Tijd: 20:00
Prijs: gratis
Adres: Abdijdreef, 3070 Kortenberg

 

Sterrenkijken in Grimbergen

Date: 14/10/2023
Time: 19:00
Gemeente: Grimbergen
Soort activiteit: Sterrenkijken | Infomomenten lichthinder | Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Op MIRA zetten wij ons beste beentje voor om de bezoekers bij helder weer een mooie waarnemingsavond aan te bieden. Reeds aan het begin van de avond kunnen we de planeten Jupiter en Saturnus observeren, daarnaast is ook de bijna Volle Maan blikvanger van dienst. Tegen 23h is Mars te zien in het oosten, maar deze planeet staat op dat moment slechts laag boven de horizon. Voor de liefhebbers is er in onze multimediazaal een voorstelling over wat het sterlicht ons vertelt vanuit het duister van het heelal.
Tijd: 19:00
Prijs: 4 euro / kinderen tot 10 jaar gratis
Adres: Abdijstraat 22, 1850 Grimbergen

 

Tienen dooft de verlichting

Date: 14/10/2023
Time: 19:00 - 23:00
Gemeente: Tienen
Soort activiteit: Doven straatverlichting
Beschrijving activiteit: Concreet zullen de volgende straten tussen 19.00 en 23.00 uur in het duister gehuld worden: Grote Markt, Peperstraat, Nieuwstraat, Beauduinstraat, Oude Kleerkopersstraat, Veemarkt, Wolmarkt, Oude Leuvensestraat, Ketelmakersstraat, deel Kliniekstraat, Kattenstraat, Kleine Kattenstraat, St.-Jorisplein, Rijschoolstraat, Leuvensestraat, Gilainstraat, Academiestraat, Ooievaarstraat, Paardenbrugstraat en Bost centrum. De stad roept ook de handelaars en inwoners op om die avond de buitenverlichting te doven.

 

Nachtelijke wandelingen in de bossen van Schiplaken

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Boortmeerbeek
Organisatie: Natuurpunt Boortmeerbeek organiseert samen met de HaBoBib en de Milieuadviesraad van Boortmeerbeek
Soort activiteit: Wandeling | Kindervriendelijk | Infomomenten lichthinder | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Programma: • 19u30 Maarten Van Rompaey vertelt een fantastisch verhaal over de “Bossen van Schiplaken”. • 20u00 Start van twee wandelingen • 1. Inleefwandeling o.l.v. Rudi Rombauts met vier getuigenissen van De Eerste Wereldoorlog. • 2. Natuurgids Els Lommelen belicht het wonderlijke leven van de vleermuizen. Na de wandeling is iedereen welkom aan de bar van Natuurpunt Boortmeerbeek. Deelname is gratis. Een fluovestje wordt aangeraden.
Prijs: gratis
Adres: Speelplaats VBS De Bosuiltjes, Bieststraat 229, 3191 Hever-Boortmeerbeek

 

Vleermuizenwandeling in Rubenskasteel – Zemst

Date: 14/10/2023
All-day event
Location: Rubenskasteel Steendreef 1982 Zemst
Gemeente: Zemst
Organisatie: Onderzoekscentrum Futures through Design
Soort activiteit: Wandeling | Andere
Beschrijving activiteit: Een kasteelsite heeft vele bewoners en bezoekers, die allen mee vormgeven aan de plek. Ook dieren kunnen we als bewoners aanzien. Vanuit het perspectief van de vleermuis verbeelden we samen een toekomst waarin mens en dier elkaar ontmoeten. Stel je zintuigen dus open voor deze inspirerende workshop! Deze activiteit start met een wandeling met expert tijdens de nacht van de duisternis op zaterdag 14 oktober. Zondag 15 oktober gaan we aan de slag met deze ervaring, verkennen we verder het perspectief van de vleermuis en brainstormen we op creatieve wijze over de toekomst van het domein.
Prijs: /
Adres: Rubenskasteel Steendreef 1982 Zemst

 

Vleermuizentocht – jeugdactiviteit

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Leuven
Organisatie: JNM Leuven
Soort activiteit: Wandeling | Kindervriendelijk | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: BEDOELD VOOR 12 TOT 15-JARIGEN. 15-26J ook welkom. Na een presentatie van een expert trekken we het Egenhovenbos in met batdetectors en zoekkaarten in hand om op zoek te gaan naar vleermuizen en andere coole nachtdieren.
Prijs: /
Adres: Egenhovenbos, Leuven

 

STEM-café over Duisternis, lichthinder, astronomie en biodiversiteit

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Tienen
Organisatie: Pand 10 & STEM-café 10
Soort activiteit: Sterrenkijken | Infomomenten lichthinder | Doven straatverlichting | Andere
Beschrijving activiteit: Op 14 oktober is het de jaarlijkse Nacht van de Duisternis. Oorspronkelijk was dit een initiatief van Bond Beter Leefmilieu, maar de zorg om een betere kwaliteit van de nachtelijke hemel is een veel breder gedragen bezorgdheid. Met de voorbije energiecrisis hebben gemeentebesturen de openbare verlichting 's nachts gedoofd. De duisternis heeft echter ook een biologische functie, voor mens en dier. Tijdens dit STEM-café richten we ons op amateursterrenkunde, maar gaan we ook in op de bekommernissen van het publiek. Kom je mee discussiëren in Pand10? Welkom!
Prijs: /
Adres: Stationsgebouw, Vierde Lansierslaan, Tienen, Belgium

 

Tasten in het duister

Date: 07/10/2023
Error: please reset time.
Gemeente: Meise
Organisatie: Natuurpunt Meise
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Kindervriendelijk | Infomomenten lichthinder | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: Op zaterdag 7 oktober tasten we in het duister. Letterlijk! In het kader van de Nacht van de Duisternis gaan we op zoek naar nachtelijke natuur in natuurgebied Birrebeekvallei. We spitsen daarbij vooral de oren, want het menselijke oog is niet zo performant in het donker. Tijdens de wandeling speuren we onder andere naar vleermuizen en maken ze hoorbaar met batdetectoren. Maar onze aandacht gaat ook nog naar andere dieren die 's nachts op pad gaan en daar vaak goede redenen voor hebben. We maken tastbaar wat lichthinder betekent en de impact ervan op de natuur. Als het helder weer is werpen we een blik op de sterrenhemel en een vleugje poëzie kan er ook nog bij. Ga je mee op stap? Breng eventueel een zaklampje mee, maar toch vooral véél duisternis én stilte... want dat heeft de natuur graag! Afspraak om 19u (bij zonsondergang). Ingang Velaartbos, Broekstraat 72, Meise. Inschrijven is niet nodig.
Tijd: 19:00
Prijs: gratis
Website:
Adres: Velaartbos, Broekstraat 72, Meise

 

 

Nacht van de Duisternis in Provincie Limburg

Belevingswandeling

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Dilsem-Stokkem
Organisatie: Gemeente Dilsem-Stockem
Soort activiteit: Wandeling | Kindervriendelijk | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: Tijdens de Nacht van de Duisternis organiseren we een belevingswandeling door natuurgebied Negenoord en het centrum van Stokkem. Deelnemers kunnen vrij een bewegwijzerde route volgen van 3 of 5 km. Vertrekken kan tussen 19u00 en 20u30 vanop de parking van Visitor Center De Wissen. Onderweg brengen medewerkers van stad Dilsen-Stokkem, Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Limburgs Landschap vzw en WBE Capreolus op interactieve wijze iets bij over de dieren in het gebied, het beleven van de duisternis, … De route van 3 km is toegankelijk voor buggy's en rolstoelen. Reserveren is niet nodig. Zaterdag 14 oktober 2023 van 19:00 tot 20:30
Tijd: 19:00
Adres: Negenoordlaan 2, 3650 Dilsen-Stokkem

 

Wolvennacht in De Rammelaars

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Ham
Organisatie: Natuurpunt Ham
Soort activiteit: Wandeling | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: Geniet van de donkerste nacht van het jaar met een nachtelijke wandeling in natuurgebied De Rammelaars. Dit jaar staat de Nacht van de Duisternis volledig in het thema van wolven. Volg een kaarsjesverlichte wandeling (ongeveer 2 km) en geniet onderweg van wolvenverhalen en verrassingen. Geniet nadien van soep, warme chocomelk, pannenkoeken en biodrankjes bij het kampvuur. Wandelgroepjes starten tuseen 19u en 20u. Inschrijven niet nodig. Gewoon komen. Laarzen aangeraden bij nat weer.
Tijd: 19:00
Website:
Adres: Dutselaar 0, 3945 Ham

Wolvennacht in De Rammelaars

 

Sterrenkijken in de Cosmodrome

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Genk
Organisatie: Cosmodrome
Soort activiteit: Sterrenkijken | Kindervriendelijk
Beschrijving activiteit: De Nacht van de Duisternis, een leuk evenement waar duisternis centraal staat. Ontdek hoe overmatig licht niet alleen de natuur verstoort, maar ook het genot van ‘stargazing’ belemmert. Bij Kattevennen-Cosmodrome nodigen we je uit om de sterrenhemel te observeren, om te staren door onze telescopen op het waarnemingsplatform en de sterrenwacht. Benieuwd wat je allemaal kan spotten aan de nachtelijke hemel? Welkom op de Nacht van de Duisternis. Praktisch: de toegang tot de Nacht van de Duisternis is gratis, echter is het wel noodzakelijk om je aanwezigheid te bevestigen Kies daarom uit één van volgende starturen: 20u, 20u30, 21u, 21u30, 22u, 22u30 of 23u. Je bezoek start met een rondleiding in onze sterrenwacht (30 minuten). Bij helder weer kan er ook waargenomen worden door onze telescoop. Wees dus zeker op tijd om niets te missen! Het vervolg van het programma is afhankelijk van het weer. Bij helder weer staan onze telescopen klaar op het waarnemingsterras en kan je de hemellichamen Saturnus, Jupiter en Andromeda waarnemen. Is het helaas bewolkt, dan ben je welkom in onze 360° filmzaal waar we je in een live gedeelte meenemen naar de nachtelijke sterrenhemel. Deze voorstellingen starten op het uur (21u - 22u). Bekijk dus naargelang je boeking voor de sterrenwacht bij welk live-gedeelte je kan aansluiten.
Tijd: 20:00
Prijs: gratis
Website:
Adres: Planetariumweg 19, 3600 Genk

 

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Beringen
Soort activiteit: Doven straatverlichting | Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: De avondverlichting wordt uitzonderlijk gedoofd om 19.00 uur in plaats van het gebruikelijke uur. De verlichting brandt dan enkel nog op nachtregime.

 

Nacht van de Duisternis in Oost-Vlaanderen

Date: 14/10/2023
Time: 19:00 - 23:00
Gemeente: Wetteren
Soort activiteit: Doven straatverlichting
Beschrijving activiteit: Doven tussen 19 en 23 uur alle straatverlichting (behalve die aan de Zuidlaan en in de wijk Stuyvenberg)

 

Nachtvlindernacht in Houtem

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Sint-Lievens-Houtem
Organisatie: gemeente Sint-Lievens-Houtem
Soort activiteit: Wandeling
Beschrijving activiteit: Tijdens de nacht van de duisternis nemen we je mee in de wereld van nachtvlinders. Heb je je al eens afgevraagd wat er ‘s nachts met de insectenwereld gebeurt terwijl de meeste van ons slapen? Zijn motten allemaal bruin van kleur? Wat is het verschil tussen een dagvlinder en een nachtvlinder? Een antwoord op deze en veel meer vragen, krijg je tijdens de derde mottennacht, georganiseerd door de Vlaamse Vereniging voor Entomologie i.s.m. met de gemeente Sint-Lievens-Houtem. Daarom organiseert de gemeente Sint-Lievens-Houtem een nachtvlindernacht. Waar: Speelbos Cotthem Beekstraat, Sint-Lievens-Houtem van 19u00 tot en met 23u55 en de toegang is gratis. Wanneer: Zaterdag 14 oktober 2023 Opgelet, deze activiteit gaat enkel door bij droog weer. Inschrijven is wenselijk en kan door een e-mail te sturen naar mottennacht-slh@outlook.com of necdepastorie@sint-lievens-houtem.be
Prijs: gratis
Adres: Speelbos Cotthem Beekstraat, Sint-Lievens-Houtem

 

Avondspel met inlevingsopdrachten in de Makegemse

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Merelbeke
Organisatie: Gemeente Merelbeke
Soort activiteit: Wandeling | Doven straatverlichting | Doven monument verlichting | Doven andere verlichting
Beschrijving activiteit: Maak kennis met onze nachtdieren tijdens een avondspel. Trek er in kleine groepjes (max. 6 personen) op uit in de Makegemse bossen en voer inlevingsopdrachten uit. * 18.45-19.30 uur Vertrek op 2 startplaatsen * Vóór 21.45 uur Terugkeer * 22.00 uur Einde De activiteit is helaas reeds volzet
Adres: bosstraat 1, 9820 Merelbeke

 

Nachtwandeling in de Bourgoyen

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Gent
Organisatie: Volksterrenwacht Armant Pien
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Infomomenten lichthinder | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: De Nacht van de Duisternis is het moment om de strijd tegen lichthinder in the picture te zetten! We organiseren een avondwandeling in de Bourgoyen. Je kan er sterrrenbeelden ontdekken, een blik door de telescopen werken in het natuurdomein en iets meepikken over het nachtleven in het domein. Razend interessant een een uitgelezen kans om 's nachts het domein te bezoeken! Er zijn twee momenten waarop je kan inschrijven: een eerste groep vertrekt om 19u30 een tweede om 20u30 Beide groepen worden geleid door het domein en krijgen onderweg uitleg. De wandeling eindigt bij de telescopen. De plaatsen zijn beperkt: wees er snel bij!
Tijd: 19:30
Prijs: 1 tot 5 euro
Website:
Adres: Driepikkelstraat 32, 9030 Mariakerke (Gent)

 

Nacht van de Duisternis in Het Leen

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Eeklo
Organisatie: Volksterrenwacht Armant Pien
Soort activiteit: Sterrenkijken
Beschrijving activiteit: Op 14 oktober is er de jaarlijke Nacht van de Duisternis, en die gelegenheid laten we niet zomaar passeren! In een donker provinciaal domein zoals het Leen is het uitstekend sterrenkijken met de leden van onze werkgroep waarnemen. Zij staan er voor jullie paraat met hun telescopen! Ze beginnen eraan vanaf 19u30.
Tijd: 19:30
Prijs: gratis
Adres: Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo

 

Wandelen en verhalen luisteren in Kluisbergen

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Kluisbergen
Organisatie: Natuurpunt Vlaamse Ardennen
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Kindervriendelijk | Infomomenten lichthinder | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: Ook in 2023 doet Kluisbergen mee aan de Nacht van de Duisternis. Op zaterdag 14 oktober kan je deelnemen aan verschillende begeleide wandelingen in het maanlicht of je kan de prachtige sterrenhemel komen verkennen. Ook kunnen de kinderen luisteren naar een spannend, geheimzinnig en raadselachtig verhaal van vertelster Miekemie. We vragen om in te schrijven voor deze wandelingen of verhalen. De plaatsen zijn beperkt. Let wel, er is geen kinderopvang voorzien, ouders blijven altijd verantwoordelijk voor hun kinderen. Wie niet deelneemt aan een wandeling, is ook welkom op de site van de Hotond om te genieten van de duisternis en de sterrenhemel. Hiervoor hoef je niet in te schrijven.
Tijd: 19:00
Prijs: gratis
Website:
Adres: Zandstraat 4 te 9690 Kluisbergen

 

Stargazing in Gent

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Gent
Organisatie: Stargazing in Gent
Soort activiteit: Sterrenkijken | Infomomenten lichthinder
Beschrijving activiteit: we kijken uit naar de impact van lichthinder op het waarnemen van de Melkweg

 

Wetteren dooft verlichting

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Wetteren
Organisatie: gemeentebestuur Wetteren
Soort activiteit: Doven straatverlichting
Beschrijving activiteit: We doven de straatverlichting tussen 19 en 23 uur op het volledige grondgebied van de gemeente - met uitzondering van de Zuidlaan en de wijk Stuyvenberg (waar momenteel werken plaatsvinden).

 

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Gent
Soort activiteit: Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Gent dooft zijn klemtoonverlichting.

 

Op stap met de gids

Date: 07/10/2023
Error: please reset time.
Gemeente: Ronse
Organisatie: Gemeente Ronse
Soort activiteit: Wandeling
Beschrijving activiteit: Tijdens de Nacht van de duisternis worden jouw zintuigen op een zaterdagavond geprikkeld. *Deze rondleiding is niet rolstoeltoegankelijk. *Vooraf inschrijven verplicht via toerisme@ronse.be. *Maximaal 25 personen per rondleiding.
Adres: De Biesestraat 2, 9600 Ronse

 

Nacht van de Duisternis in West-Vlaanderen

(N)OOIT MEER NACHT, IMPACT VAN LICHTPOLLUTIE OP DE NATUUR

Date: 20/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Wevelgem
Organisatie: Natuur.Koepel
Soort activiteit: Infomomenten lichthinder
Beschrijving activiteit: Grootschalig onderzoek benadrukt dat nachtelijk kunstlicht een belangrijke factor is voor de achteruitgang van onze biodiversiteit. Door slimmer en minder te verlichten kan men zowel energie- als biodiversiteitswinst boeken. Deze problematiek wordt onder de loep genomen door Claude Cottyn op vrijdagavond 20 oktober in Wevelgem. Wat kan je verwachten? Een korte uiteenzetting in de benedenzaal van het Cultureel Centrum Guldenbergplein 1 in Wevelgem om 19:00 uur, gevolgd door een wandeling in de nabije omgeving en in de Leievallei met praktische voorbeelden. Graag vooraf inschrijven via mail naar Anne.braet@gmail.com
Tijd: 19:00
Website:
Adres: Guldenbergplein 1, 8560 Wevelgem

 

Genieten van sterren onder een donkere hemel.

Date: 14/10/2023
Time: 19:00 - 23:00
Location: Astrolab Iris Ieper Volkssterrenwacht
Gemeente: Ieper
Organisatie: Volkssterrenwacht AstroLab Iris Ieper Palingbeek
Soort activiteit: Sterrenkijken | Infomomenten lichthinder
Beschrijving activiteit: Waarnemen van de avond- en nachthemel, korte doorlopende presentatie-illustratie over lichthinder.
Prijs: /
Website:
Adres: Verbrandemolenstraat palingbeek Ieper

 

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Wervik
Organisatie: Natuurpunt Wervik
Soort activiteit: Wandeling | Kindervriendelijk | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: Geleide wandeling door onze eigen natuurpunters Gerdy Corselis en Geert Verbanck en Leleu Marie-Paule. Wat horen we in de duisternis? En wat zien we? Neem allen een klein lichtje mee. Mooie verrassingen zijn voorzien voor onderweg. Moeilijk voor kinderwagens Afspraak om 19h aan de Moriaan bij de Wervikse molen en tabaksmuseum. Deelname: NP-leden gratis, niet-leden €3,5 per persoon of €7,5 per gezin. Org.: NP Wervik. Info Hugo.Jaeken 0474 92 80 29; hjaeken607@gmail.com
Tijd: 19:00
Adres: koestraat 66 wervik, 8940 Wervik

 

Nacht van de Duisternis in Raversyde

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Oostende
Organisatie: Provinciedomein Atlantikwall Raversyde
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Info nachtdieren | Doven straatverlichting
Beschrijving activiteit: Proef de donkerste nacht van het jaar en leef je uit in de leuke workshops en stopplaatsen langs het uitgestippelde parcours. Deze verduisterde activiteiten gaan door op twee locaties, die op fietsafstand van elkaar liggen (2km) en zijn volledig gratis. Vergeet je zaklamp niet (te felle lampen en lasers zijn niet toegelaten). Het Provinciedomein Atlantikwall Raversyde slaat de handen in elkaar met het Opvangcentrum voor Wilde Dieren en Vogels (VOC). De focus ligt op nachtdieren, die je ontdekt tijdens de plezante stops. De activiteiten zijn voor jong en oud. Je kan afsluiten aan de gezellige nachtbar van het VOC met wat lekkers en een drankje. Wil je iets bijleren over sterren en planeten? Het Space Science Centre Astropolis is open tot 23u30. Je kan er door verschillende telescopen turen, de grote koepel bezoeken, een film over de sterrenhemel bekijken en nog veel meer! I.s.m. Astropolis, het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Oostende, De provincie West-Vlaanderen, Tartes et Bastons en Horizon Educatief.
Tijd: 19:00
Prijs: gratis
Website: www.nvdd.be
Adres: Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende

 

Wondernacht… een magische tocht door de duisternis

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Diksmuide
Organisatie: Stad Diksmuide
Soort activiteit: Wandeling
Beschrijving activiteit: Laat je tijdens een sfeervolle avondwandeling onderdompelen in een fantasiewereld van sprookjes, sterrenstof, magie, theater en muziek. De vier natuurelementen (water, lucht, aarde en vuur) langs het uitgebreide parcours zullen je zeker kunnen bekoren.
Tijd: 19:00
Prijs: gratis
Adres: Grote Markt 6, 8600 Diksmuide

 

Sterrenkijken in Beisbroek

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Brugge
Organisatie: Volksterrenwacht Beisbroek
Soort activiteit: Sterrenkijken | Infomomenten lichthinder | Andere
Beschrijving activiteit: Met de jaarlijkse 'Nacht van de Duisternis' zetten de VVS (Vereniging voor Sterrenkunde), Leve(n)de Nacht vzw en de Werkgroep Lichthinder, de impact van lichtvervuiling in de kijker. Tijdens de 'Nacht van de Duisternis' kan je van 19 h tot 23 h op Cozmix terecht voor een sterrenkijkdavond (gratis) en/of een fulldomevoorstelling in het planetarium (5 EUR p.p. < 18 j., 6 EUR p.p. volw.). Om 19.30, 20.30 & 21.30 h starten er ook begeleide wandelingen doorheen het domein rond de sterrenwacht, met de nadruk op lichthinder en het herkennen van sterrenbeelden. Hier kan zonder inschrijving bij aangesloten worden. Begeleiders: Arne Dierickx, Rinus Holvoet
Tijd: 19:00
Adres: Zeeweg 96, 8200 Sint-Andries (Brugge)

 

Jabbeke dooft verlichting

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Jabbeke
Soort activiteit: Doven monument verlichting
Beschrijving activiteit: Jabbeke dooft de monumentverlichting op haar grondgebied

 

Duisterniswandeling! Speuren naar Vleermuizen

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Harelbeke
Organisatie: klimaatraad Harelbeke
Soort activiteit: Wandeling | Info nachtdieren | Doven straatverlichting
Beschrijving activiteit: Duisterniswandeling! Speuren naar Vleermuizen!
Adres: Bavikhovedorp aan de kerk

 

Nacht van de Duisternis @ Astropolis

Date: 14/10/2023
Time: 00:00 - 00:00
Gemeente: Oostende
Organisatie: Astropolis vzw
Soort activiteit: Sterrenkijken | Infomomenten lichthinder
Beschrijving activiteit: Kom sterrenkijken en leer bij over lichtvervuiling en hoe je het zelf kan aanpakken!
Website: www.nvdd.be
Adres: Duinkerkseweg 16, 8400, Oostende

 

Damme , nachtwandeling met gidsen Natuurpunt in Moerkerke

Date: 07/10/2023
Time: 20:00 - 22:30
Gemeente: Damme
Organisatie: Stad Damme
Soort activiteit: Wandeling | Sterrenkijken | Kindervriendelijk | Info nachtdieren
Beschrijving activiteit: Naar goede jaarlijkse gewoonte gaan we samen met gidsen van Natuurpunt op ontdekking in de nacht. Dit jaar verkennen we Moerkerke in het duister met een focus op de sterrenhemel, het probleem van lichtpollutie, en nachtelijke geluiden. Neem zeker stevig schoeisel en eventueel een zaklamp mee voor deze unieke belevingstocht. De wandeling is ongeveer vijf kilometer, ze duurt een tweetal uur. We voorzien een drankje. Zaterdag 7 oktober 2023 van 20:00 tot 22:30
Adres: Moerkerkebrug 10, 8340 Moerkerke (Damme)